6. april 2022
Dirk Bucka-Lassen, Julie Ring-Hansen Holt, journalist
Som projektleder kan du ikke længere overse den agile arbejdsmetode – heller ikke hvis du arbejder med udvikling af fysiske produkter, mener agil konsulent Dirk Bucka-Lassen.
De agile principper er i gang med at ændre din rolle som projektleder. Du føler måske, du står ved en skillevej, men det er også et godt sted at stå til at komme ind i den agile verden. For som projektleder kender du til mange af de relevante områder, som også anvendes i den agile verden, men som måske fortolkes lidt anderledes.
Derfor er der ingen undskyldning for ikke at lære og tilpasse sig de agile metoder som projektleder, mener konsulent Dirk Bucka-Lassen. Heller ikke hvis du arbejder inden for mere produktionstunge virksomheder. For selvom de agile principper stammer fra it-branchen, er metoderne også relevante for projektledere i virksomheder, der udvikler fysiske produkter.
”Det er lettere at implementere i softwareudvikling, fordi man i løbet af minutter kan få feedback på, om man er på rette vej. Med hardware kan der gå flere måneder, før man har den ’dims’, man gerne vil have feedback på. Men dermed ikke sagt, at de agile principper ikke kan være værdifulde i en hardwarekontekst,” siger konsulenten og peger på den brede anvendelighed af de agile værdier, som er beskrevet i det agile manifest.
Da alle brancher er forskellige, vil den agile metode materialisere sig forskelligt, da metoden er kontekstafhængig.
Den agile metode Scrum er inspireret af hardware-verdenen og er gået over i software-verdenen, hvor det har haft gunstige forhold. Men nu har det spredt sig ind i mange forskellige brancher – også tilbage til brancher, der producerer fysiske produkter, fortæller Dirk Bucka-Lassen.
”Jeg tror, det kommer til at ramme alle projektledere i alle brancher. Men siden alle brancher er forskellige, vil den agile metode materialisere sig forskelligt, da metoden er kontekstafhængig,” vurderer han.
I virksomheder, der udvikler hardware, vil man måske sige, at man ikke kan anvende en agil metode, fordi man har lange leveringstider og høje omkostninger på ting som værktøjer, støbeforme og prototypeproduktion. Det gør hurtig feedback fra kunder umulig. Men her ser man også en trend, mener Dirk Bucka-Lassen.
”Der kommer flere og flere softwaresimuleringer ind i hardwareudviklingen, så man hurtigt kan få feedback på sit design,” fortæller han.
”Så man får ikke et fysisk produkt i hånden, men man kan godt skaffe viden, som man kan bruge internt til at vurdere funktioner undervejs,” siger han og eksemplificerer med et firma som Saab Aeronautics, der udvikler kampfly og bygger dem agilt. De har ifølge konsulenten investeret kraftigt i simuleringssoftware, så de kan sætte nye ideer ind i en model og teste dem i softwaren. Hvis det virker, bærer de det videre i hardwareudviklingen. På samme måde har man nu til dags ofte FPGA (Field Programmable Gate Array – en ”konfigurerbar chip”)-opstillinger for at teste funktionalitet, inden man får produceret den endelige chip, hvilket typisk er meget dyrt og kan tage flere måneder. Det skaber nye muligheder for agil udvikling af elektronik.
Vi skal ikke kunne det samme inden for hardwareudvikling som inden for softwareudvikling. Men vi kan stræbe efter de samme værdier.
En udfordring for agil projektledelse til fysiske produkter kan ifølge konsulenten ligge i testdelen. Ofte vil man i produktionsvirksomheder have en tendens til at samle større dele af et produkt – for eksempel mekanik, elektronik og firmware i et høreapparat – før man tester i bund. Det betyder, at man tester sent, og hvis der så opstår problemer, er det mere kostbart at ændre, end hvis man tester oftere og tidligere som i den agile udvikling.
”For mig betyder det agile ikke, at vi skal kunne det samme inden for hardwareudvikling som inden for softwareudvikling. Men vi kan stræbe efter de samme værdier, som eksempelvis at skaffe feedback og læring så hurtigt som muligt.”
Hvor langt virksomheder er nået med det agile, afhænger meget af branchen. I software-branchen er agil nærmest modus operandi nu, mens andre brancher, som for eksempel byggebranchen, først skal til at forholde sig til de agile værdier. Men Dirk Bucka-Lassen tror på, at det agile vil brede sig til alle brancher – og altså også dem, der udvikler fysiske produkter. Han mener, at et godt første skridt er at få afmystificeret, hvad agil egentlig er, da det giver en bedre forståelse for, hvilke muligheder der kunne ligge i det agile for ens branche.
”Det kan godt være, vi ikke kan få ændringer af et fysisk produkt ned fra tre måneder til to dage, men hvis vi kan skære en måned af processen, har det enorm værdi konkurrencemæssigt,” siger han afslutningsvist. Find et projektledelse kursus her.