18. oktober 2024
Christian Seidelin, underviser på Mannaz coaching EMCC uddannelse
Kort fortalt handler coaching om at skabe mening og om at hjælpe andre til at skabe mening. Vej der til kan gå gennem forskellige veje.
Nedenfor præsenteres kort de mest kendte og anvendelige teoretiske tilgange.
På Mannaz’ coaching kurser og uddannelser trænes du i, hvornår og hvordan de respektive tilgange bruges. Det er vigtigt at understrege, at de forskellige tilgange ofte kombineres i praksis, afhængigt af medarbejderens, eller teamets behov og organisationens mål med coachingen.
Den kognitive tilgang fokuserer på at ændre tænkning og adfærd. Coachen stiller spørgsmål til fokuspersonens grundlæggende antagelser for at hjælpe med at “omstrukturere” tænkningen, hvilket kan føre til ændret handling[3]. Det teoretiske fundament er, at vores reaktioner og adfærd er styret af vores tanker og følelser.
Systemisk coaching ser på medarbejderen som en del af et større system. Her fokuseres der på roller, gruppedynamik, autoritet og relationer inden for organisationen.
Denne tilgang handler om at assistere fokuspersonen i at skabe mening i arbejdslivet. Der arbejdes med livsværdier, antagelser, dilemmaer og valg.
Denne tilgang bygger på ideen om, at man lærer bedst gennem egne erfaringer. GROW-modellen er et eksempel på dette, hvor coachen hjælper medarbejderen med at udforske egen viden og erfaring.
Denne teori fokuserer på, hvordan mennesker lærer gennem observation og interaktion med andre i en social kontekst.
Denne tilgang understreger vigtigheden af, at læring og coaching foregår i den konkrete kontekst, hvor færdighederne skal bruges.
Christian Seidelin er EMCC certificeret og personligt akkrediteret organisatorisk coach og har haft flere hundrede samtaler med ledere og medarbejdere.
Christian har de sidste ti år været fast underviser på Mannaz’ coaching kurser og uddannelser.
Få mere viden, ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.