Coaching & Persontypetests

Autopoiese - grundlaget for forståelsen af coaching

Forståelsen af coaching og hvordan en coach arbejder, går gennem forståelsen af den systemiske teori og begrebet autopoiese. Christian Seidelin underviser på Mannaz' coaching kurser og uddannelser forklarer her væsentlige begreber indenfor coaching.
Artikel

Hvad er autopoiese?

Et væsentligt begreb inden for systemisk teori er autopoiese. Autopoiese blev introduceret i slutningen af forrige århundrede af to chilenske neurobiologer, Humberto Maturana og Francisco Varela (Maturana & Varela, 1987), som på baggrund af deres studier af biologiske systemer argumenterede for, at levende systemer er cirkulært lukkede, selvskabende og selvrefererende.

Det betyder, at alle levende systemer har en iboende evne til at skabe og forny sig selv. Derfor kaldte Maturana og Varela begrebet for autopoiese (græsk: auto = selv; poise = skabelse). Skønt ordet har sine oprindelser inden for biologien, vil denne artikel fokusere primært på autopoiese som et socialt begreb, og hvordan det kan være et relevant koncept inden for coaching.

autopoiese

Systemteorien
Det selvskabende menneske

Autopoiese er etableret som et socialt begreb af den tyske sociolog Niklas Luhman, som en del af systemteorien. Systemteorien beskriver mennesket (men også grupper og organisationer) som selvrefererende systemer.

Det vil sige, at mennesket, ligesom en celle inden for biologien, er selvskabende og selvrefererende. Det betyder, at mennesket har en form for egenlogik og legitimerende blik på verden omkring sig. Systemet bearbejder og registrerer kun information, som kan oversættes til denne logik, og har en værdi inden for systemet.

Samtidigt bliver vores indre oplevelse af verden (vores eget system/virkelighedsopfattelse) hele tiden forstyrret af udefrakommende påvirkninger. Luhman beskriver, at disse ”forstyrrelser” skal ramme en gylden middelvej for at blive registreret, internaliseret og bearbejdet af systemet. Hvis forstyrrelsen er for ”lille”, for velkendt eller familiær, vil den simpelthen ikke blive opdaget. Hvis den derimod er for ”stor”, for skræmmende, overvældende eller fremmed, vil den blive skubbet væk som værende truende/skadende for systemet.

Vi observerer og bearbejder altså alle verden ud fra vores eget system. Disse udefrakommende påvirkninger, som enten bearbejdes eller afvises af vores system, er altså med til at danne vores personlige forståelse af verden.

Teorien om Autopoiese kan give os et fundament for, hvordan vi anskuer kommunikation mellem mennesker, og hvordan vi kan gå skævt på hinanden, når vores respektive verdensanskuelser ikke matcher overens.

Et håndgribeligt hverdagseksempel er bl.a. møder eller situationer, hvor der er forskellige opfattelser af, hvad der skete, eller hvad der blev aftalt. Det skal vi kigge nærmere på, vi undersøger begrebet multiverser.

Få mere indsigt om coaching

Mød din underviser

Christian Seidelin er EMCC certificeret og personligt akkrediteret organisatorisk coach og har haft flere hundrede samtaler med ledere og medarbejdere.

Christian har de sidste ti år været fast underviser på Mannaz’ coaching kurser og uddannelser.

Associated Consultant
Kurser

indenfor coaching

Inspiration
Coaching & Persontypetests Hvad er coaching, og hvordan bliver man en god coach?

Coaching er en metode, hvor en person hjælper et menneske med at nå sine mål og udleve sit fulde potentiale. Den person, der hjælper med dette, kaldes for en coach. Coachens rolle består i at lytte og stille de nødvendige spørgsmål, så den coachede selv kan komme frem til sine svar.

Coaching & Persontypetests Er coaching en joke?

Coaching er et udbredt begreb, som ikke alle tager seriøst. Men hvis coaching bliver benyttet på den rigtige måde, så er dette professionelle samtaleværktøj med til at skabe værdifulde professionelle organisatoriske samtaler, som bidrager til bedre resultater og højere effektivitet. Vurdér selv, hvad du synes i denne artikel.

Projektledelse & Agile principper Den systemiske projektleders positioner

Benytter du den relationelle, den anerkendende, den værdsættende eller den refleksive position, når du kommunikere med dine projektdeltagere? Find ud af det i denne artikel.

Synes du artiklen er interessant?

Få mere viden, ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.

The potential is people