Forandringsledelse & Transformation

Her er en guide til vellykket forandringsledelse

Som leder skal du være klar til at føre dine medarbejdere sikkert gennem forandringer. Vi guider dig til, hvordan du skaber den bedste forandringsledelse.


Artikel

Her er en guide til vellykket forandringsledelse

Som leder i en organisation er det din fornemmeste opgave at sætte en retning og guide dine medarbejdere gennem udfordringer og forandringer, der kan besværliggøre udviklingen mod målet. I tider med forandringer er effektiv og støttende forandringsledelse nøglen til succes.

Det er lederens opgave at tage ansvar for de forandringer, som rammer organisationen. Men hvordan kommunikerer man til sine medarbejdere om disse forandringer og får organisationen sikkert igennem de skiftende og somme tider kaotiske processer? Vi har samlet seks råd til at styrke din forandringsledelse.

Vil du blive bedre til at lede forandringsprocesser? Læs om vores kursus i forandringsledelse.

Hvad er forandringsledelse?

Forandringsledelse handler om at styrke medarbejderne i organisationen til at komme vellykket gennem forandringsprocesser. Som leder skal du både kunne håndtere faglige og menneskelige forandringer, og det kræver viden om god kommunikation at lede dine medarbejdere sikkert gennem forandringerne.

Forandringer i en virksomhed kan skyldes mange ting. Er der kommet nye retningslinjer for jeres arbejde, har I fået nye afdelinger eller er landskabet omkring jer ændret? Uanset hvad kræver det troværdig, gennemsigtig og regelmæssig kommunikation fra dig som leder at føre organisationen vellykket hen på den anden side.

Forandringskommunikation vil ofte kræve mere af dig end den daglige kommunikation. Det skyldes, at du som leder skal føre dine medarbejdere ind i forandringerne ved at orientere dem om, hvad forandringerne går ud på, hvad de skyldes, og hvordan de vil påvirke dem som individer og som organisation.

God ledelse i forandringsprocessen

Nøglen til forandringsledelse er god kommunikation. Men hvordan kommunikerer du bedst til dine medarbejdere om forandringerne? Som leder skal du både have det store overblik, informere dine medarbejdere løbende om udviklinger og have troværdighed, så medarbejderne ikke skræmmes af forandringerne.

Her er seks gode råd til din forandringsledelse.

1

Skab tryghed og engagement

Når noget forandrer sig, bevæger man sig væk fra noget velkendt mod noget ukendt. Medarbejderne kan opleve det ukendte som utrygt, og her er det din opgave som leder at skabe tryghed i den forandringsproces, som somme tider kan være kaotisk.

Her spiller god kommunikation en central rolle, så du kan involvere dine medarbejdere i selve forandringsprocessen. Involveringen kan være med til at afmystificere processen, og den løbende inddragelse er både respektfuld og skaber troværdighed til dig som leder.

Gennem god kommunikation vil dine medarbejdere kunne mærke dit overskud til både at lede processen og samtidig involvere dem. På den måde har de føling med udviklingen og finder dermed tryghed i, at forandringsprocessen nok skal gå.

2

Bryd processen ned i mindre trin

På samme måde som når I som virksomhed arbejder jer hen mod et fælles mål, så kan det også i forandringsprocesser være en god idé at bryde forandringen ned i mindre trin, så omvæltningerne synes mere overskuelige.

De mindre steps kan være små trin af forandring, der leder gennem den større endelige forandring. I en mere uvis forandringsproces kan trinene også være fokuseret på delsejre. På den måde kan I som organisation skabe anerkendelse af, at I nu er nået et step længere gennem forandringsprocessen.

De små løbende sejre skaber en forsikring om, at I nok skal klare de næste faser i forandringen. Her er pointen altså ikke at blive blæst bagover af det lange perspektiv men derimod at skabe mere fokus på, hvad der fungerer godt nu og her.

3

Understreg årsagerne til forandringen

Når du skal lede dine medarbejdere gennem en forandringsproces, skal du involvere dem i årsagerne til, at selve forandringen overhovedet finder sted. Det skyldes, at forandringerne i virksomheden ofte medfører forandringer i deres individuelle hverdag og arbejdsgang.

Derfor skal medarbejderne have en årsag til at være med til at skabe denne forandring, selvom det kræver noget ekstra af deres engagement. Her er det din rolle som leder at få dine medarbejdere til at tage ejerskab over forandringerne ved at involvere dem.

Hvis dine medarbejdere skal ændre deres adfærd, skal vigtigheden af forandringen udpensles, så de netop bliver motiveret til selv at blive en aktiv del af forandringerne. Husk i den forbindelse også at give plads til, at de kan give deres meninger og holdninger til kende undervejs.

Læs også: Lederen som facilitator af innovation og forandring

4

Vær på niveau med dine medarbejdere

Som leder af en forandringsproces er du et niveau over dine medarbejdere, fordi du har ansvaret for processen, ledelsen og det generelle overblik. Det skal du holde fast i. Men samtidig er det vigtigt at understrege for dem, at du er i forandringen med dem.

Når du involverer dine medarbejdere, handler det ikke altid om at kunne give dem præcis de svar, de ønsker, men snarere at være på niveau med dem i forandringsprocessen. Det betyder, at du gerne må være ærlig om ikke at kende den præcise udvikling på nuværende tidspunkt.

For at dine medarbejdere føler sig forstået, skal du huske at anerkende deres behov for svar i en foranderlig tid. Men fordi det netop er en forandringstid, er det helt legitimt ikke at kende alle detaljer. Vær derfor til stede i samtalen, og lad dem vide, at du opdaterer dem, når du ved mere.

5

Du er anføreren for dit hold

Ved en god forandringsledelse er lederen selv anføreren på projektet. Du vil gerne have, at dine medarbejdere bevarer gejsten, er omstillingsparate og positive mod forandringen – og derfor skal du selv være det gode eksempel herpå.

Som leder skal du gå forrest, så dine medarbejdere kan følge dig. Her er det især vigtigt, at dine handlinger stemmer overens med dét, du siger. Du skal være den konsistente figur i forandringsprocessen.

Det betyder altså, at hvis du vil skabe tryghed, skal du udvise, at man kan stole på dig. Hvis du vil se delmål, skal du skabe plads til at snakke om sejrene. Hvis du vil skabe transparens, skal du afholde ugentlige møder. Og hvis du vil have tillid, skal du udvise troværdighed.

Læs også: Agil projektledelse

6

Husk på jeres mission og vision

I en forandringsproces er det en rigtig god idé at minde jer selv om organisationens mission og vision. Det kan nemlig fungere som holdepunkter i en ellers kaotisk tid og som et konsistent element i hele forandringen.

Det er netop de konsistente elementer, som husker dig selv som leder og medarbejderne i organisationen på, hvem I er, hvad I står for, hvorfor I er her, hvad I arbejder jer hen imod, og derfor netop hvorfor I skal holde sammen i denne proces. Husk derfor at gå forrest og mind dine medarbejdere om jeres fælles mission og vision.

Uddannelse i forandringsledelse
hos Mannaz

Hos Mannaz kender vi til vigtigheden af god ledelse og særligt i krisesituationer og forandringsprocesser. Vi ser modstand som en mulighed for at skabe sammenhold og følgeskab – og for at lederen kan træde i karakter og skabe resultater gennem succesfulde forandringer.

På vores kursus i forandringsledelse giver vi deltagerne konkrete værktøjer til at drive en forandringsproces. Vi har fokus på din rolle som forandringsleder, og på hvordan du bedst mulig bevarer troværdigheden og den gode kommunikation om forandringen.

Bliv rustet til at komme vellykket gennem forandringer: Se vores kursus i forandringsledelse.

Kurser for dig der er leder

Inspiration
Ledelse & Teamudvikling Er du den virkelige leder af teamet?

Dine projektdeltagere eller medarbejdere ser dig ikke nødvendigvis som leder, bare fordi du har titlen. Du skal nemlig gøre dig fortjent til at være leder, før nogle vil følge dig. Spørgsmålet er så, om du er værd at følge? Læs med, og find svaret.

Ledelse & Teamudvikling Deling af ledelse øger talentmassen og fører til bedre lederrekruttering

Vi giver vores ledertalenter for dårlige muligheder for at øve sig i ledelse.

Ledelse & Teamudvikling Styrk dit lederskab med
strategiske pauser

For at kunne lede dine medarbejdere effektivt og inspirerende er det afgørende, at du formår at genoplade dit eget energi-batteri. I denne artikel får du konkrete redskaber til at holde strategiske pauser, så du kan accelerere dit lederskab og opbygge en bæredygtig og succesfuld karriere.

Synes du artiklen er interessant?

Få mere viden indenfor ledelse ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.

The potential is people