Som ny leder er der mange nye ting, du skal forholde dig til, og det kan være svært at navigere i den nye rolle. Når du går fra at være medarbejder til at have en lederrolle, vil du formentlig komme til at stå med en masse nye udfordringer, der kræver, at du kan træffe de rigtige beslutninger på vegne af dig selv og dit team.
I denne artikel gør vi dig klogere på, hvordan du navigerer i de udfordringer, der kan opstå, når du går fra medarbejder til leder, og giver dig tips til, hvordan du kommer bedst fra start i din nye lederrolle.
Som ny leder er det vigtigt, at du er bevidst om din loyalitet, eftersom den vil skifte fra at være forankret hos medarbejderne til at være forankret i virksomhedens mål, visioner og retning. Det kan for mange nye i lederrollen være en stor udfordring at skulle håndtere det skift fra at have en bestemt relation til sine kollegaer til pludselig at skulle finde sig tilrette i en helt ny rolle.
I stedet for at være medarbejder, træder du nemlig ind i en rolle, hvor du skal lære at træffe beslutninger, der har stor betydning for virksomheden og samtidig eksekvere på disse. Det kan være vanskeligt at skifte perspektiv på den måde, og derfor er det vigtigt, at du sætter dig godt ind i organisationens måde at arbejde på, så du er sikker på at kunne træffe de rigtige beslutninger på vegne af virksomheden.
Læs også: Er du den virkelige leder af teamet?
Det er desuden vigtigt, at du som ny leder er opmærksom på at få uddelegeret opgaver til medarbejderne og samtidig være i stand til at vurdere deres indsats og give løbende feedback. Der er mange ansvarsområder, der er vigtige at se til, når du er helt ny i lederrollen, og derfor er det væsentligt, at du får delegeret opgaver til resten af teamet. Du kan ganske enkelt ikke klare det hele selv. Ved at uddelegere opgaver kan du lettere fokusere på de strategiske opgaver, der kræver din opmærksomhed, mens andre opgaver bliver løst af teamet.
Ved at uddelegere opgaver viser du desuden, at du har tillid til medarbejderne i teamet. Det fremmer et positivt arbejdsmiljø, hvor medarbejderne føler sig værdsat og ansvarlige for beslutningstagningsprocesserne.
Evnen til at fordele arbejdsbyrden blandt medarbejderne er desuden vigtig for at undgå udbrændthed for dig som leder. Her kan det være en god idé at indlægge strategiske pauser i løbet af arbejdsdagen. Det skaber en sundere balance i dit personlige lederskab, når du har tillid til, at resten af teamet kan løfte forskellige opgaver.
På de fleste arbejdspladser er der en personlighedstest, du kan tage for at finde ud af, hvilken personlighedstype, du har. Det kan være en god måde at få en selvindsigt som leder, der kan være med til at styrke din lederrolle og din udvikling i rollen.
Som ny leder kan det ofte være en udfordring at finde den rette balance mellem at være leder og samtidig være dig selv. Måske du har været vant til at have et personligt forhold til nogle af medarbejderne, som gør det endnu sværere at finde balancen i lederrollen, hvor du samtidig er tro mod dig selv og dine egne overbevisninger.
Derfor er det særligt vigtigt, at du er tydelig og autentisk i din kommunikation over for medarbejderne, da det skaber en større tillid og engagement. Det gør dig desuden langt mere troværdig som leder, og det vil øge chancen for, at du opnår succes i lederrollen.
Husk at være åben for feedback fra medarbejderne og forhold dig nysgerrigt og åbent overfor eventuelle bekymringer og spørgsmål, der måtte komme.
Læs også: Lederen – fra autoritet til autenticitet
Med lederrollen følger desuden ansvaret for at få teamet til at nå til enighed, og her er det vigtigt, at du som leder er i stand til at involvere medarbejderne, tage imod deres inputs og tage beslutninger på vegne af teamet.
Som leder er det desuden essentielt, at du kan skære igennem og træffe beslutninger, men vær opmærksom på, hvordan du gør det. Ofte vil medlemmerne af teamet føle sig mindre involveret, hvilket kan føre til, at de får en oplevelse af ikke at være en del af beslutningsprocessen. Derfor er det vigtigt, at du både sørger for at involvere medarbejderne, men samtidig husker at skære igennem, når det er nødvendigt.
Som leder er det ikke et mål i sig selv at få alle i teamet til at være tilfredse, men snarere at have øje for, at der bliver skabt diskussioner, der fører til de mest hensigtsmæssige beslutninger.
Læs også: Kommunikation er (stadig) vejen til succesfulde projekter
Få mere viden indenfor projektledelse ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.