Agilitet er projektteamets evne til at bevæge sig let og hurtigt fremad. Et agilt team kan aflæse situationer og behov, være dynamisk, træffe beslutninger, være værdiskabende og omstillingsparate.
At facilitere har til formål at skabe fremdrift for gruppen og projektet. Og det at være facilitator behøver ikke nødvendigvis være én bestemt person i det agile team.
Facilitering er kunsten at få grupper til at lykkes og bevæge sig fremad. At gøre tale- og tænkeprocesser lettere, mere effektive og inkluderende ved hjælp af en faciliteret tilgang til kommunikationen og samarbejde. Ordet facilitering kommer af det latinske ord facilis og betyder ”at gøre let”.
Når vi taler om facilitering af processer, er det et forløb eller en serie af handlinger, der indebærer arbejdet med at gøre en beslutning, forandring eller udvikling mulig. At gøre det let for teamets fremdrift. Med andre ord er der tale om intervention i den organisatoriske hverdag i form af møder, diskussioner, undersøgelser, beslutningsprocesser og workshop mm. Interventionerne kan være mange og have forskellig form.
Faciliteringsteknikker udgør en uundværlig værktøjskasse indenfor mødeledelse, workshops og teamarbejde. Ved at strukturere processer, fremme deltagelse og skabe et rum for effektiv og udviklende kommunikation spiller faciliteringen en afgørende rolle i skabe værdi, fremme innovation og det fælles mål.
Her er det vigtigt at være opmærksom på:
Her præsenterer vi en let tilgængelig og effektiv metode til, hvordan I kan facilitere en beslutningsproces i jeres team med formålet om at drøfte beslutningen åbent og nuanceret i teamet, som inkluderer alle fem ovenstående elementer.
Med Hot Seats styrkes jeres beslutningsproces gennem en faciliteret samtale med klare lytte- og talepositioner i teamet. I beslutningsprocesser følger tre væsentlige stadier:
Hot Seats har til hensigt at bidrage til afklaring og ny viden om den forestående beslutningsproces og kan anvendes i alle tre ovenstående stadier af processen.
Ved at facilitere denne procesmetode skaber I muligheden for at træffe beslutninger på et oplyst grundlag, hvor alle bibringer ny viden og forståelse af situationen.
Fælles opstart: Der udvælges to personer i teamet, som får til opgave at være beslutningsorgan.
Step 1: Om beslutningen
De to udvalgte teammedlemmer taler beslutningen igennem. Hvad drejer det sig om? Hvem er involveret? Hvilke forhold skal teamet være opmærksom på? Desuden drøfter de, hvilke input der er brug for fra resten af teamet.
Imens sidder resten af teamet og lytter til deres samtale uden at afbryde eller på anden måde interagere med beslutningsorganet. Teamet kan eventuelt tage noter undervejs.
Step 2: Teamet taler
Talen går nu videre til teamet, som får mulighed for at drøfte beslutningen. Det er teamets opgave at bringe information til snakken og bidrage med nye synspunkter til sagen.
Imens lytter beslutningsorganets medlemmer uden at interagere med hinanden eller resten af teamet. De kan med fordel skrive relevante stikord ned undervejs.
Step 3: Synspunkter bliver afvejet
Beslutningsorganets medlemmer taler beslutningen igennem igen. Denne gang på baggrund af teamets refleksioner. De vurderer, om de har opfølgende spørgsmål eller uafklarede forhold, som er nødvendige at vende yderligere for at træffe beslutningen. I så fald, kan de igangsætte endnu en runde, hvor teamet bidrager med viden og indsigt.
På den måde kan samtalen veksle mellem Step 2 og Step 3, indtil beslutningsorganet har den nødvendige information til at træffe beslutningen.
Denne metodebeskrivelse er et uddrag af bogen ’Facilitering i agile projektteams’, som giver konkrete værktøjer, der skal styrke faciliteringen af de processer, som hjælper teamet med at tage beslutninger, prioritere, planlægge, styre og evaluere dets projektarbejde.
’Facilitering i agile projektteams’ (2024) forbinder den agile projektledelses anatomi fra begyndelsen af 2000’erne med systemisk procesfacilitering fra konsulentverdenen. Bogen stiller skarpt på, hvilke bærende piller den agile projektledelse står på og forbinder disse med faciliteringsgreb, forståelsen for rollen som facilitator og empowerment i teamet. Tilsammen udgør dette bogens formål, nemlig at være en værktøjskasse til det agile team inden for fem fokusområder, der udgøres af beslutningsprocesser i teamet, prioriteringsprocesser, planlægning, styring- og opfølgningsprocesser og retrospektive processer. Denne håndbog belyser vejen for selvledende agile teams og tilbyder en skattekiste af faciliteringsværktøjer designet til at forbedre og eksekvere på de fem fokusområder. Dyk ned i processerne, der forfiner og synliggøre progressionen i teamets arbejde, mens du udnytter dit teams kollektive visdom til at navigere i udfordringerne i en verden i hastig forandring.
Bogen er en værktøjskasse til dig der vil skabe agile teams i din organisation, og til alle de ledere og facilitatorer, der er optaget af at få organisationens projektteams til at lykkes med at blive selvstyrende.
Bogen indeholder konkrete procesmetoder indenfor fem fokusområder:
Bogen klæder dig på til at sikre en facilitering der fremmer de agile principper, og tydeliggøre, hvad man skal lykkes med, hvis man vil have projektteams der er selvstyrende, og som formår at arbejde agilt.
Dyk ned i faciliteringen og procesmetoderne, der gør det muligt for agile projektteams at lykkes med udviklingsindsatserne, opgaveløsningen, samarbejdet og problemløsningen.
Få mere viden indenfor projektledelse ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.