1. februar 2024
Af Brian Knappmann & Peter Wang Maarbjerg
Faste teams i ældreplejen er en ny og innovativ måde at organisere plejen af ældre borgere på. I stedet for at have forskellige medarbejdere på forskellige tidspunkter, har man et fast team af medarbejdere, der tager sig af de samme beboere hver dag. Dette skaber en følelse af kontinuitet og stabilitet for både medarbejderne og beboerne.
Nedenfor kigger vi nærmere på fordelene for medarbejder og beboer, hvordan faste teams organiseres og erfaringer indtil nu. Du finder også links til artikler, eksperter på området samt kurser indenfor faste teams.
For det første giver det dem mulighed for at opbygge et tættere forhold til beboerne, da de ser dem hver dag. Dette kan føre til en øget følelse af tilfredshed og mening med arbejdet. For det andet kan det reducere stressniveauet for medarbejderne, da de ikke længere skal bekymre sig om at skulle lære nye rutiner og arbejde med nye kolleger hele tiden. Endelig kan det føre til en øget følelse af ansvar og ejerskab for arbejdet, da medarbejderne er en del af et fast team, der arbejder sammen for at opnå fælles mål.
For det første giver det dem mulighed for at opbygge et tættere forhold til medarbejderne, da de ser de samme ansigter hver dag. Dette kan føre til en øget følelse af tryghed og tillid. For det andet kan det føre til en øget kvalitet af plejen, da medarbejderne er mere fortrolige med beboernes behov og rutiner. Endelig kan det føre til en øget livskvalitet for beboerne, da de kan opretholde en mere stabil og forudsigelig daglig rutine.
Organiseringen af et fast team kan variere afhængigt af kommunens hjemmepleje og de enkelte plejehjem. Generelt består et fast team af en gruppe medarbejdere, der arbejder sammen for at tage sig af de samme beboere hver dag. Teamet vil typisk arbejde tværfagligt med forskellige faggrupper, såsom social- og sundhedsassistenter/-hjælpere, fysio- og ergoterapeuter. Teams samarbejder desuden med sygeplejersker, borgers læge, hjælpemiddelcentre og borgers netværk m.v. Teamet kan også have en fast leder, der er ansvarlig for at koordinere arbejdet og sikre, at alle beboernes behov bliver opfyldt.
Tal med Mannaz om hvordan du tager de første skridt og hvordan du fuldfører skiftet.
En række danske kommuner arbejder i disse år på at udvikle ældreområdet blandt andet med inspiration fra den hollandske Buurtzorg-model. Modellen lægger op til en integreret hjemmesygepleje og hjemmepleje med fokus på organisering af plejen i selvstyrende teams og personkontinuitet.
Mannaz arrangerer studie-turer til Holland, hvor Buurtzorg tager kyndigt af os i et par dage. Du kan også starte med kurset Introduktion til faste teams.
Vores formål er at understøtte din undervikling og fremdrift i dine projekter. Vi ser frem til at dele vores erfaringer med faste teams og gøre dig i stand til at tage de første skridt.
Få introduktion til selvstyrende teams inspireret af Buurtzorg .
Lær at skabe selvstyrende teams, hvordan man arbejder med brugeren i centrum, hvordan man kommunikerer, holder møder og håndterer svære situationer
Vær med til at skabe en arbejdsplads med brugeren i centrum.
Formål, autonomi og mestring – både for brugeren og medarbejderen. Det er det der får os til at smile, og at gøre vores bedste hver dag på arbejde. I den måde vi arbejder med selvstyrende teams inspireret af Buurtzorg-modellen, gør disse tre principper sig gældende. På dette kursus får du konkrete værktøjer til, hvordan du skaber succesfulde selvstyrende teams centreret omkring brugeren.
Oplev en selvledende organisation helt tæt på med studiebesøg hos Buurtzorg i Holland .
Oplev en selvledende organisation helt tæt på med studiebesøg hos Buurtzorg i Holland.