13. august 2019
Af Julie Ring-Hansen Holt, journalist
Der kan være mange barrierer, når man vil i gang med digital ledelse, men tænk stort og start småt, lyder rådet fra Claus Kenberg, Director of Marketing & eCommerce i GoGift og underviser hos Mannaz.
For hver to år, der går, skaber vi lige så meget data som hele den datahistorie, vi har bag os. Så der bliver skabt en utrolig mængde data, som dels åbner muligheder, men også skaber problemer i forhold til, hvordan man som organisation og leder anvender den.
”Men data er viden, og hvis man formår at oversætte den viden og indsigt til at skabe værdi, kan værdi skabes i stort set hele værdikæden,” forklarer Director of Marketing & eCommerce i GoGift samt underviser i Mannaz Claus Kenberg.
Han ser, at det er meget forskelligt, hvor meget virksomheder digitaliserer, men endnu mere forskelligt, hvor meget de anvender de data, de samler sammen.
I dag er der udviklet mange nye værktøjer, der gør data tilgængeligt for folk, der ikke nødvendigvis er matematikere. Det har åbnet op for muligheder, der ikke fandtes for fem år siden, mener Claus Kenberg og peger blandt andet på cloud-miljøet.
I princippet kan man tale om digital ledelse i alle sammenhænge. Lige fra marketing og HR til drift og logistik. Men mens marketingchefen har været hurtig til at tage brug af data til sig, fordi rationalet ifølge Claus Kenberg er så stort dér, har det haltet lidt mere for eksempelvis kundechefen, driftschefen og logistikchefen.
”Der er en berøringsangst, fordi de ikke forstår, hvad de lige kan bruge ’det der data’ til,” siger han.
”Det kan hurtigt blive stort og uoverskueligt. Især hvis det er en topleder, der sætter det i gang og siger ‘en, to, tre, være digitale’” forklarer han. Så hans anbefaling er at starte småt, men tænke stort.
“Det er lige præcis mellemlederne, der for alvor kan løfte den digitale ledelsesstrategi. Derfor handler ledelse af digitalisering om at kompetenceudvikle mellemlederne.”
Og hvordan gør man så det? Det er ikke helt så enkelt, som det lyder, erkender Claus Kenberg, for der sidder mange HR-chefer, driftschefer og logistikchefer helt alene derude og ikke ved, hvordan de skal komme i gang.
”Det er altid mellemlederne, der kommer i klemme, for ovenover sig har de folk, der sidder og tænker store tanker, og under sig har de et permafrostlag i eksempelvis it-afdelingen, hvor forandringsparatheden ikke er til stede,” siger han.
Men det er lige præcis mellemlederne, Claus Kenberg peger på som dem, der for alvor kan løfte den digitale ledelsesstrategi. Derfor handler ledelse af digitalisering meget om at kompetenceudvikle mellemlederne.
”Jeg hører ofte om barrierer som, at it-afdelingen siger, det ikke kan lade sig gøre, eller at virksomheden ikke har de rette personer eller har prøvet, og at det ikke gik. Det kan sagtens være rigtigt, men det er ikke sikkert, at det stadig er rigtigt,” siger han.
”Derfor handler det meget om at løfte vidensniveauet hos de enkelte ledere, så de bliver inspirerede til at bruge de værktøjer, der findes nu.”
Det er også vigtigt at være opmærksom på, at barriererne ikke kun handler om de datamæssige barrierer. De handler også om den forandringsledelse, der skal til for at tænke anderledes. Det betyder blandt andet, at man skal gentænke sine processer og tænke mere i datadrevne processer. Samtidigt skal man skabe en forankring i hverdagen, så medarbejderne tager strategien om at være datadrevne til sig. I den forbindelse handler det for dig som øverste leder om at hjælpe mellemlederne, der i virkeligheden er dem, der skal drive udviklingen.
For at vende tilbage til, hvordan man starter småt, men tænker stort, er Claus Kenbergs råd, at man bakker mellemlederen op i at prøve at begynde med en app eller en chatbot til et specifikt område, så hun ikke drukner i et stort it-system, der skal dække hele organisationen, men bygger op fra bunden i den forretningsmæssige kontekst, der giver mening.
Som leder skal du bakke mellemlederen for afdelingen op ved eventuelt at nedsætte et lille task force af en analytiker, en studerende matematiker og måske en fra it med det formål at hjælpe mellemlederen med et specifikt problem. Klæd mellemlederen på ved at føre hende ind i det digitale grænseland og lad hende forstå, hvilke muligheder og barrierer der er – og hvordan man kommer omkring dem, anbefaler Claus Kenberg.
”Det skal gøres på en elegant måde og meldes ordentligt ud. Jeg opfordrer ikke til, at mellemlederen går rogue, men at alle er med på, at der er tale om en satsning,” siger han og pointerer, at digital ledelse også handler om, at man bygger en kultur op, hvor det stærkeste argument vinder – og det skal helst være datadrevet.
”Jeg ved, der er virksomheder derude, der går glip af potentialet ved digital ledelse,” slår Claus Kenberg fast.
”For hvis lederen har fået øjnene op for værdien, er resultatet, at hun kan lave bedre kundeservice og kundemøder, få flere leads ind i salgsafdelingen, spare kørte kilometer i logistikafdelingen, få en bedre ordrerate i distributionsafdelingen, generelt få en bedre indsigt i lige præcis sin afdeling – og få bedre og gladere medarbejdere og bedre og gladere kunder. Potentialerne ligger alle vegne,” siger han afslutningsvis.