Agile
Kurser i agil projektledelse

Kurser i agil projektledelse

Agil projektledelse er en populær og effektiv tilgang til at styre projekter i en foranderlig verden.

 

Hos Mannaz tilbyder vi kurser i agil projektledelse, som kan hjælpe dig med at blive en succesfuld og agil projektleder.

 

 

Se kursusoversigt

Hvad er agil projektledelse

Agil projektledelse er et paradigme, som oprindeligt kom fra softwareudvikling.

Med agil projektledelse er der ingen langsigtede planer og estimater. I stedet arbejder du ud fra et princip om, at verden er foranderlig, at du undervejs i en proces bliver klogere og derfor ikke kan planlægge hele projektet og dets leverancer fra begyndelsen.

Her adskiller agil projektledelse sig væsentligt fra den klassiske projektledelse, hvor der arbejdes mere plandrevet, ud fra det, der hedder vandfaldsmodellen.

Den agile tilgang

Agile er en måde at arbejde på. I dag står vi overfor en konstant foranderlig verden og dette sætter krav om fleksibilitet og en evne til at håndtere og implementere forandringer undervejs.

Det er derfor ikke kun gavnligt, men også nødvendigt at være forandringsparat og omstillingsklar og være i stand til at kunne tilpasse sig. Den agile tilgang er derfor blevet et afgørende værktøj i denne udvikling.

Det agile projekt

Som projektleder kan du ikke styre uden om den agile arbejdsmetode, fordi kernen i agil projektledelse er hurtigskabende værdi.

I agil projektledelse deler vi et projekt op i mindre etaper, i sprints. Så kan du hele tiden reagere på de forandringer, der måtte komme undervejs i processen og prioritere, hvad der er vigtigst.

Se en oversigt over kurser i projektledelse hos Mannaz.

Agile udviklingsmetoder

Det er en kunst i sig selv at drive succesfulde projekter i mål, og her kan du som projektleder gøre brug af forskellige udviklingsmetoder.

Den agile udviklingsmetode er særligt populær, dels på grund af dens fleksibilitet og evne til at tilpasse sig forandringer i projekter, og dels fordi de er designet til at håndtere forandringerne på en effektiv måde.

Derudover tillader de agile udviklingsmetoder, at projektets retning justeres løbende, baseret på deltagernes feedback og nye indsigter. Det reducerer risikoen for, at der opstår problemer senere hen i projektet.

Frem for at følge en fastlagt plan fra start til slut, tillader agile metoder, at projektets retning kan justeres løbende, baseret på feedback og nye indsigter fra deltagerne

Fra plandrevne til agile projekter med agil projektledelse

Med den agile tilgang kan I erstatte de traditionelle plandrevne projekter med en mere agil tilgang, der sikrer en øget fleksibilitet, tilpasning, en større kundeinddragelse og bedre risikostyring.

I stedet for at følge en fastlagt plan fra begyndelse til slutning, er projektledelsesprocessen i stedet opdelt i mindre opgaver og faser. Den opdeling af arbejdet giver agile teams mulighed for at tage højde for feedback og vurdere arbejdet gennem en iterativ tilgang til hvert trin i processen.

Fordi agile udviklingsmetoder involverer hyppige leverancer og regelmæssig feedback, kan man med agil projektledelse bedre identificere og adressere mulige problemer tidligt i processen. Det er både med til at optimere arbejdsprocesserne og øge effektiviteten.

Kurser i agil projektledelse

Klik ind på kurser indenfor:

Agile  –  Scrum  –  SAFe  –  Hybrid

Scrum projektledelse

Scrum er et framework inden for agil projektledelse, der hjælper teams og organisationer med at få mest muligt ud af deres indsats. Scrum er simpelt og effektivt, hvilket gør det til den mest udbredte agile metode til at arbejde med komplekse problemer og projekter.

Frameworket er nemt at forstå – dog kan det være svært at implementere succesfuldt, hvis man ikke har indsigt i de agile værdier og principper, der ligger bag.

Læs mere om vores Scrum Master uddannelse

De 3 roller i Scrum

Der findes forskellige roller i forbindelse med Scrum, herunder Product Owner, Scrum-teamet og Scrum Master.

Product owner

Product owneren har ansvaret for at oprette, vedligeholde og prioritere opgaver i Product Backlog, som er en rangeret oversigt over opgaver. Product owneren sørger dermed for, at backloggen altid er opdateret og reflekterer de vigtigste behov i processen.

Scrum Team

Scrum teamet har til opgave at udføre selve arbejdet i et givent Scrum sprint. Et Scrum Team (Developers) består som regel af mellem 3-9 medlemmer, der er tværfunktionelt og selvorganiserende.

Det betyder, at Scrum Teamet producerer de ting, der står i Product Backloggen. Scrum-teamet bestemmer selv, hvornår og hvordan opgaverne skal løses, og de vurderer ligeledes selv, hvornår opgaven er løst

Scrum Master

En Scrum Master er den, der har ansvaret for at kvalitetssikre Scrum Teamets arbejde. Scrum Masteren er en såkaldt ‘servant leader’, hvilket betyder, at han eller hun ikke har autoritet over teamet,  men over selve processen.

Eftersom man ikke opererer med projektledere i Scrum, så er Scrum Masteren med til at sætte møder og events op, og er i det hele taget med til at skabe fundamentet for processen – her er udviklingen af teamet helt essentielt.

Kurser i SAFe®

SAFe, eller Scaled Agile Framework, er et rammeværk designet til at hjælpe store organisationer med at implementere agile metoder som Scrum på tværs af mange teams1.

SAFe giver en struktureret tilgang til at skalere agile principper og praksisser, hvilket gør det muligt for organisationer at arbejde mere effektivt og levere bedre resultater hurtigere1. Rammeværket omfatter flere niveauer af planlægning og eksekvering, fra teamniveau til porteføljeniveau, og understøtter samarbejde og koordinering på tværs af hele organisationen

Kurser i hybrid projektledelse

PRINCE2 Agile kaldes en hybrid projektledelsesmetode, fordi den kombinerer elementer fra både traditionelle og agile projektledelsesmetoder.

Ved at kombinere disse to tilgange, giver PRINCE2 Agile mulighed for at drage fordel af PRINCE2’s strukturerede tilgang til styring og kontrol, samtidig med at du bevarer den fleksibilitet og tilpasningsevne, som agile metoder tilbyder. Dette gør det muligt for organisationer at tilpasse deres projektledelsesmetode til forskellige typer projekter og miljøer, hvilket kan være særligt nyttigt i komplekse og dynamiske projekter.

Har du brug for personlig rådgivning?

Har du spørgsmål om vores kurser i agil projektledelse?

Så lad mig ringe dig op til en rådgivende samtale.

Lotte Foged Lindström
Commercial & Product Manager

lfo@mannaz.com
+45 4517 6235

Mød vores undervisere

Her kan du møde nogle af vores konsulenter, der underviser i agil projektledelse.

Associated Consultant
Associated Consultant
Associated Consultant
Associated Consultant
Associated Consultant

Ofte stillede spørgsmål om agil projektledelse

Herunder kan du få svar på nogle af de spørgsmål, vi ofte får i forbindelse med agil projektledelse.

Hvad er Scrum?

Den mest anvendte metode til at arbejde agilt er Scrum. Scrum arbejder iterativt, dvs. i sprints på max 4 uger.

Her er rækkefølgen på opgaverne ikke fastlagt på forhånd. Du kan derimod starte og slutte, som du har lyst.

Frihed er i det hele taget, det mest centrale i Scrum. Der arbejdes nemlig i selvstyrende teams, som næsten dagligt kan skifte retning, hvis det giver mening for teamet.

LÆS MERE OM SCRUM

Hvad er SAFe®?

SAFe® står for Scaled Agile Framework.

Hvor Scrum er den agile metode til teams, er SAFe® den agile metode til organisationer – dvs. hvordan hele organisationen kan arbejde agilt sammen. SAFe®-certifikatet er ejet af Scaled Agile Inc., og med en certificering i SAFe® kan du hjælpe din organisation med at implementere de agile principper.

Mange organisationer oplever nemlig store udfordringer, når der skal omstilles fra plandrevet projektledelse til agilt projektledelse, og her tilbyder Safe® en række værktøjer til hele organisationen – ikke kun for det enkelte team.

LÆS MERE OM SAFe®

Hvad er forskellen på agile og traditionelle projektledelsesmetoder?

En af de vigtigste forskelle mellem den agile og traditionelle projektledelsesmetode er selve tilgangen til planlægning og styring af projekter.

Hvor den traditionelle og klassiske projektledelse fokuserer på detaljerede planer med fastlagte tidsplaner og milepæle, vil den agile metode i stedet være langt mere fleksibel, og vil hurtigt kunne tilpasses uforudsete forandringer.

Er agil projektledelse relevant for alle brancher?

Som projektleder kan du ikke styre uden om den agile arbejdsmetode.

Det gælder uanset, hvilken type virksomhed du sidder i – om det er software, udviklingen af fysiske produkter eller produktion af viden.

Hvad er agil ledelse?

Agil ledelse handler om at bringe den agile tilgang ind i din ledelsesstil. Det handler om at være omstillingsparat og derfor tilpasse sin ledelse til den enkelte situation, opgave eller medarbejder.

Agil ledelse kan i et omfang anvende samme metoder som anvendt i agil projektledelse, men den agile leder bør altså gå ud over de gængse rammeværker og arbejde på smidighed og høj grad af tilpasning i sin ledelsesstil.

Hvad er agil transformation og udvikling?

Den agile transformation handler om udbredelsen af de agile metoder og principper i en virksomhed, et projekt eller i et team.

Transformationen følger den agile tilgang, og det drejer sig derfor i høj grad om at tilegne sig evnen til at tilpasse sig kundemønstre og situationsbestemte forandringer.

Hvad er en agil metode?

Agile-metoden er en projektledelsesmetode, der opdeler projekter i mindre faser og projektet for på den måde at give mulighed for at inkorporere feedback til hvert punkt i processen gennem en iterativ tilgang til hvert punkt. Det gør processen langt mere effektiv og sikrer, at forløbet kan justeres løbende, baseret på nye indsigter fra deltagerne.

Hvad vil det sige at arbejde agilt?

At arbejde agilt indebærer en fleksibel og iterativ tilgang til projektledelse, hvor der er fokus på hurtig tilpasning til ændringer, iterative feedback-loops og et tæt samarbejde mellem kunder og andre interessenter.

The potential is people