Scrum-modellen er en projektledelsesform, der hjælper organisationer med at arbejde med komplekse projekter gennem agile metoder. Læs mere her og lær at arbejde med Scrum-metoden og agil projektledelse – også i større organisationer.
Scrum er et framework, som hjælper teams og organisationer med at få mest muligt ud af deres indsats. Scrum er simpelt og effektivt, hvilket gør det til den mest udbredte agile metode til at arbejde med komplekse problemer og projekter.
Frameworket er nemt at forstå, men svært at implementere succesfuldt, hvis man ikke har indsigt i de agile værdier og principper, der ligger bag.
Få en Scrum guide længere nede på siden.
Scrum-metoden er en af de mest anvendte metoder inden for agil udvikling, og den er derfor kommet for at blive.
Scrum modellen bygger på principperne fra den agile tankegang, hvor der arbejdes ud fra en iterativ tilgang uden langsigtede planer og estimater. Tværtimod er agil udvikling fleksibel og åben for ændringer undervejs.
Har du spørgsmål om vores kurser eller uddannelser? Så lad mig ringe dig op til en rådgivende samtale.
Du er altid velkommen til at henvende dig for at få uddybet, hvilket kursus eller hvilken uddannelse der passer bedst til dine behov.
Skal jeg kontakte dig?
Besøg Kontakt os og få flere muligheder.
Her kan du møde nogle af vores konsulenter, der underviser i agil projektledelse.
Herunder kan du læse mere om de enkelte dele af Scrum. Hvad er et Scrum sprint? Hvordan arbejder man med et Scrum board? Og hvilke roller er der i Scrum-metoden? Det og meget mere får du svar på herunder.
I agil udvikling anskues en iteration som en projektcyklus, det man i scrum kalder for et sprint. Scrum er bygget op af disse korte forløb, der som regel varer 2-4 uger. Her er der altså ingen langsigtede planer for projektet, kun en fastlagt plan til næste sprint.
Dette giver dig mulighed for at justere og omprioritere arbejdet undervejs. Et sprint forløber på den måde, at der til hver opstart hænger en række opgaver på en tavle, et scrumboard, som teamet kan gå i gang med.
Inden du påbegynder et sprint, er der 3 forberedende stadier, du skal forholde dig til:
Produktvision, produkt-roadmap og releaseplan
Det er her du definerer den overordnede plan for, hvad projektet skal levere. Det kan f.eks. være udviklingen af en ny e-commerce platform. Her er det essentielt at visionen er skarp og gennemtænkt, så alle features og funktioner kan formuleres i næste stadie.
Visionen skal selvfølgelig også være i overensstemmelse med virksomhedens strategi og målsætning. Dette formuleres i forberedelsens første stadie.
I forberedelsens andet stadie, nedbryder du projektvisionen i mindre delløsninger i et roadmap.
Roadmappen er en slags milepælsbeskrivelse, hvor visionen inddeles i enkelte delløsninger.
Her formuleres hvilke features, hver enkelt delløsning skal indeholde, og hvilken værdi de skal skabe.
I forberedelsens tredje og sidste fase er en yderligere inddeling af roadmappens delløsninger i releases.
Her formuleres hvilken specifik funktionalitet hvert release skal indeholde.
Der er tre roller i Scrum: Product Owner, Scrum-teamet og Scrum Master
En Scrum Product Owner har til opgave at maksimere værdien af produktet for både kunder og brugere. Det kan dog blive gjort på mange forskellige måder på tværs af organisationer, projekter og personer. En product owner samarbejder og repræsenterer flere interessenter, både interne og eksterne i forhold til produktet og teams. Det er derfor op til product owneren at tydeliggøre den nødvendige prioritering ved at bruge en Product Backlog, som er en rangeret oversigt over opgaver, der afspejler denne prioritering.
Der er kun én Product Owner på et produkt, og denne person har den afgørende stemme i forhold til Product Backlog.
Et Scrum Team (Developers) består ofte af mellem 3 og 9 medlemmer. Deres opgave er at udføre selve arbejdet i et givent Scrum sprint.
Teamet er selvorganiserende og tværfunktionelt og skal have de kompetencer, der er brug for for at kunne producere de ting, der er defineret i product-backloggen.
Scrum-teamet bestemmer selv, hvornår og hvordan opgaverne skal løses, ligesom de selv vurderer, hvornår opgaven er løst. Her kommer en Scrum Master ind i billedet.
En Scrum Masters opgave er at kvalitetssikre Scrum-teamets arbejde.
Scrum Masteren, som er en såkaldt ’servant leader’. Det vil sige, at han ikke har autoritet over teamet, men over processen. Man opererer ikke med projektledere i Scrum, så Scrum Masteren er med til at sætte møder og events op og er med til at skabe hele fundamentet for Scrum-processen, hvor udviklingen af teamet er essentielt.
Han/hun planlægger og organiserer arbejdet i samarbejde med teamet og sørger for, at man arbejder under Scrum-rammeværket, og at teamet fungerer bedst muligt.
Vil du vide mere? Bliv Scrum Master med vores kursus: Professionel Scrum Master
Herunder kan du få svar på nogle af de spørgsmål, vi ofte får i forbindelse med vores kurser i Scrum.